Deze eredivisie spelers zijn nog vol in de race voor een WK 2018 ticket!

Op het moment van schrijven zijn de meeste kwalificaties al een eind op weg. In totaal begonnen 209 landen aan de strijd voor 31 tickets voor het WK 2018. Azië begon al op 12 maart 2015 met de allereerste wedstrijden, gevolgd door Noord-Amerika op 22 maart 2015. Afrika begon op 7 oktober 2015 met de kwalificatie, waar Zuid-Amerika één dag later op 8 oktober 2015 begon. Oceanië begon haar kwalificatie op 31 augustus 2015. Europa begon als laatste werelddeel aan de kwalificatie voor het WK. Op 4 september werden de eerste wedstrijden gespeeld voor kwalificatie van het WK voetbal 2018 in Rusland.

In totaal strijden nog 34 internationals van andere landen die actief zijn in de Eredivisie om een ticket voor het WK 2018.

Werelddeel Europa

In de kwalificatiereeks in Europa voor het WK 2018 in Rusland doen 15 spelers mee die in de Eredivisie actief zijn. Van de 10 wedstrijden zijn er tot nu toe nog maar 4 gespeeld en ook spelen er geen internationals van toplanden in de Eredivisie, waardoor alles zeker nog open ligt. Van de 9 groepen plaatsen de groepswinnaars zich rechtstreeks voor het WK, de beste acht nummers 2 spelen in een play-off systeem tegen elkaar voor de laatste 4 tickets.

Groep A

Zweden
Sam Larsson is dit seizoen de sterspeler van Heerenveen. Dit resulteerde in zijn eerste oproep voor het Zweedse elftal in november 2016. In de gewonnen oefenwedstrijd tegen Hongarije scoorde hij meteen zijn eerste interlanddoelpunt. Larsson wordt niet vast opgeroepen, maar dat gaat gezien zijn spel wellicht veranderen.

Groep C

Noorwegen
Er spelen 2 Noorse internationals in de Eredivisie. Jonas Svensson, afgelopen winter overgekomen van Rosenborg BK, heeft een basisplaats als rechtsback Ruben Jenssen, afgelopen zomer overgekomen van 1. FC Kaiserslautern, en Alexander Sørloth van FC Groningen worden regelmatig opgeroepen maar hebben geen basisplaats.

 

Groep D

Georgië
Guram Kashia van Vitesse is de absolute rots in de verdediging en tevens aanvoerder van Georgië.
Groep E

Denemarken
Jorgensen van Feyenoord en Schone van Ajax konden al langer rekenen op oproepen van het Deense elftal. Kasper Dolberg van Ajax is daar door zijn basisplaats bij Ajax ook bijgekomen. Hij moet het vooral hebben van invalbeurten, waarbij Jorgensen en Schone geregeld een basisplaats hebben.

 

Groep F

Slovenië
Verdediger Trajkovski van FC Twente werd aan het begin van het seizoen nog geselecteerd voor het Sloveense elftal, maar de laatste 3 wedstrijden zat hij niet bij de selectie.

Litouwen
Setkus, de keeper van ADO, is de onbetwiste keeper van Litouwen.


Groep H

Bosnië- Herzegovina
Memisevic kwam afgelopen zomer naar FC Groningen en de mandekker veroverde meteen een basisplaats. Bij de nationale ploeg van Bosnië is Memisevic geen zekerheidje. Hij schommelt daar tussen wel en niet geselecteerd worden. Een basisplaats heeft hij niet.


Groep I

Finland
In de winterstop is Janne Saksela terechtgekomen bij Sparta. De rechtsback heeft nog geen basisplaats weten te bemachtigen. Bij het Finse nationale elftal heeft Saksela wel een basisplaats.

Oekraïne
Oleksandr Zinchenko kan bij PSV niet rekenen op een basisplaats, maar bij het Oekraïnse nationale elftal staat Zinchenko gewoon als aanvallende middenvelder in de basis.


Kosovo
Sinds mei 2016 is Kosovo officieel lid van de FIFA en de UEFA. Tijdens de Balkanoorlog midden jaren ‘90 zijn veel mensen uit de regio gevlucht naar Europese landen. Door het lidmaatschap bij de FIFA en UEFA kan Kosovo nu officiële interlands spelen. Spelers die (nog) geen interland hadden gespeeld voor het land waar zij geboren werden of naartoe waren gevlucht hebben ervoor gekozen om voor Kosovo uit te komen. Arber Zeneli van Heerenveen is hier een goed voorbeeld van. Samen met Rashica bestrijken zij elke keer de vleugels van Kosovo.


Turkije
Enes Ünal begon sensationeel aan het seizoen bij Twente en dat ontging de bondscoach van Turkije ook niet. Unal is inmiddels een vaste international van Turkije, maar zit alleen op de bank en valt zelden in.

Werelddeel Azië

In het werelddeel Azië zijn vier spelers uit de Eredivisie actief. Met nog 5 wedstrijden te gaan kan je nog niet heel veel zeggen over de kansen van deze spelers. Alireza Jahanbakhsh van AZ en Reza Ghoochannejhad van Heerenveen hebben wellicht de beste papieren. De nummers 1 en 2 van elke poule plaatsen zich rechtstreeks voor het WK 2018. De nummers 3 spelen eerst onderling twee wedstrijden, om vervolgens mee te doen aan de continentale play-offs.

 

Australië
Craig Goodwin van Sparta. Goodwin heeft een basisplaats bij Sparta maar bij Australië begint hij voornamelijk op de bank.

Japan
Kobayashi van Heerenveen is een ster in Japan. Bij elke thuiswedstrijd van Heerenveen volgt een Japans TV-team heb op de voet. Heel onomstreden is hij niet. De ene keer heeft hij een basisplaats en de andere keer begint hij op de bank.

Iran
Alireza Jahanbakhsh van AZ is in het Iraanse elftal een zekerheidje op de rechtsvoor positie, terwijl Reza Ghoochannejhad van Heerenveen vaak op de bank begint maar wel regelmatig invalt.

 

Zuid-Amerika

In Zuid-Amerika strijden de landen om een WK ticket in competitieverband. Er is 1 poule samengesteld met alle 10 Zuid-Amerikaanse landen. Ze spelen onderling 2 wedstrijden tegen elkaar, een heen- en thuiswedstrijd. Na 18 wedstrijden plaatsen de eerste 4 landen zich rechtstreeks voor het WK 2018. De nummer 5 heeft nog een kans in de continentale play-off. Met nog 6 wedstrijden te gaan ligt alles natuurlijk nog open, maar het ziet er naar uit dat Tapia van Feyenoord met Peru het erg lastig gaat krijgen. Voor Sanchez van Ajax en Arias van PSV is nog alles mogelijk.

Colombia
Sanchez en Arias hebben allebei vaste basisplaats. Saillant detail: ze spelen naast elkaar. Sanchez als rechter centrale verdediger en Arias als rechtsback.

Peru
Tapia kan zijn draai bij Feyenoord nog niet vinden, maar dat komt waarschijnlijk ook doordat het middenveld op dit moment als een huis staat. Bij het nationale elftal van Peru heeft Tapia gewoon een basisplaats op het middenveld.

 


Noord- en Midden-Amerika

In Noord- en Midden-Amerika begonnen 35 landen aan de kwalificatie, waarbij na 5 rondes duidelijk is welke 3 landen zich direct plaatsen voor het WK. Het 4e land heeft nog een kans in de intercontinentale play-offs. De kwalificatie bestaat uit 5 rondes, waarbij elke ronde nieuwe (betere) landen worden toegevoegd. De 6 hoogst gekwalificeerde landen stroomden pas in ronde 4 in. Ronde 4 en ronde 5 bestaan uit een poule-systeem. Drie spelers uit de Eredivisie zijn op dit moment nog in de race voor een WK ticket. Levi Garcia van AZ is international van Trinidad en Tobago en Andrés Guardado en Héctor Moreno zijn natuurlijk vaste krachten bij Mexico.
Trinidad and Tobago
Levi Garcia van AZ wordt voor elke interland opgeroepen maar kan niet rekenen op een basisplaats. Af en toe valt hij in.

Mexico
Andrés Guardado en Héctor Moreno van PSV zijn absolute vaste krachten bij Mexico.

 

Oceanië

In Oceanië begonnen 12 landen aan de kwalificatie voor het WK, waarbij Nieuw-Zeeland natuurlijk als torenhoge favoriet geldt. De winnaar van Oceanië is niet direct geplaatst voor het WK. Naar alle waarschijnlijk zal Nieuw-Zeeland via de intercontinentale play-offs proberen een plaats te bemachtigen op het WK 2018 in Rusland. Slechts 1 Eredivisie speler doet mee aan deze kwalificatie.

Nieuw-Zeeland
Ryan Thomas is sinds zijn positieve ontwikkeling bij PEC Zwolle een vaste waarde in het elftal van Nieuw-Zeeland geworden.

 

Werelddeel Afrika

In Afrika begon de kwalificatie op 7 oktober 2015, waarin in totaal 53 landen aan begonnen.Na 2 rondes bevindt de kwalificatie zich nu in de laatste ronde, waar 20 landen in 5 groepen strijden voor een ticket. De winnaars van elke groep kwalificeren zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. Op dit moment zijn nog 6 spelers die in de Eredivisie actief zijn in de race voor een ticket op het WK in Rusland.

Groep B

Kameroen
André Onana van Ajax verkoos Ajax boven Kameroen tijdens de Afrika Cup. De Belgische bondscoach vond dit niet zo fijn, maar respecteerde zijn keuze. Onana heeft weliswaar nog maar 1 interland gespeeld, maar in zijn huidige vorm is hij een serieuze kandidaat om onder de lat te staan. Nu moet alleen blijken op hoeveel krediet hij nog kan rekenen.


Groep C

Marokko
Karim El Ahmadi van Feyenoord is een van de sterkhouders in het nationale team van Marokko. Daarnaast is Hakim Ziyech sinds zijn beslissing om voor het Marokkaanse elftal uit te komen ook international. Ondanks zijn status bij Ajax werd Ziyech niet opgeroepen voor de Afrika Cup. Wellicht dat hij tijdens de kwalificatie voor het WK wel wordt opgeroepen.

Ivoorkust
Ondanks dat Ivoorkust als Afrikaans land hoog staat aangeschreven en ADO geen hoogvlieger is in Nederland, heeft Wilfried Kanon gewoon een basisplaats als linksback bij Ivoorkust.

 

Groep D

Burkina Faso
Bertrand Traoré wordt niet helemaal op handen gedragen bij Ajax, maar bij het nationale team van Burkina Faso lopen ze met hem weg. Hij heeft daarom ook een basisplek.

Zuid-Afrika
Weliswaar komt Thulani Serero van Ajax niet meer in de plannen van Peter Bosz voor, bij Zuid-Afrika heeft Serero vooralsnog gewoon een basisplaats op het middenveld. Mokotjo bedankt begin 2016 voor het nationale elftal van Zuid-Afrika na onenigheid met de toenmalige bondscoach Mashaba. Deze man werd in november 2016 op non-actief gesteld en in december 2016 ontslagen. Wellicht dat dit nieuwe kansen biedt voor Mokotjo.

Kaapverdië
Jerson Cabral heeft begin 2016 officieel de Kaapverdische nationaliteit aangenomen. Zijn vader komt uit Kaapverdië. Tot nu toe is Cabral nog niet geselecteerd, maar dat is misschien mogelijk in de toekomst als hij bij Sparta minuten pakt.
Jeffrey Fortes van Excelsior is international en maakte in 2014 zijn debuut. Hij heeft tot nu toe 7 wedstrijden gespeeld voor Kaapverdië, maar wordt de laatste tijd niet geselecteerd omdat hij bij Excelsior niet aan spelen toe komt.