Play-offs WK 2018: Wie spelen voor de laatste plaatsen?

De kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland is bijna ten einde. Van de 31 beschikbare plaatsen (32 in totaal, maar Rusland is automatisch geplaatst) plaatsen 25 landen zich rechtstreeks voor het WK 2018. Door middel van play-off wedstrijden kunnen nog 6 landen zich uiteindelijk plaatsen voor het WK. Vier landen vanuit Europa en 2 landen uit Azië, Oceanië, Zuid-Amerika of Noord- en Centaal-Amerika. De play-off wedstrijden in Europa worden tussen 9 en 14 november afgewerkt. De loting hiervan vindt op 14 oktober plaats. De intercontinentale play-off wedstrijden worden tussen 6 en 14 november afgewerkt.

Welke landen doen mee aan de play-off wedstrijden in Europa?

In deze play-off wedstrijden doen de landen mee die als 2e zijn geëindigd in hun groep. Omdat er 9 groepen zijn valt de nummer 2 met de minste punten af. De punten die zijn behaalt tegen de landen die in de groep als laatste zijn geëindigd tellen niet mee in de rangschikking. Hierdoor blijven 8 landen over die onderling uit gaan maken wie er naar het WK 2018 gaan.

 • Portugal
 • Italië
 • Denemarken
 • Kroatië
 • Zweden
 • Noord-Ierland
 • Griekenland
 • Ierland

De loting en programma

De loting voor de play-offs in Europa wordt op 17 oktober om 14.00 uur gehouden.

Welke landen doen mee aan de intercontinentale play-offs?

Voor de landen in Azië, Oceanië, Zuid-Amerika en Noord- en Centraal-Amerika zijn 2 plaatsen beschikbaar voor het WK 2018. Onderlingen maken deze landen uit wie zich alsnog weet te plaatsen voor het WK. De wedstrijden worden gespeeld tussen 6 en 14 november.

 1. Azië: Australië
 2. Noord/Centraal-Amerika: nnb.
 3. Zuid-Amerika: nnb.
 4. Oceanië Nieuw-Zeeland

De loting en programma
Op 25 juli 2015 werd al geloot welke werelddelen tegen elkaar spelen in de play-offs. Hieruit kwam naar voren dat de nummer 5 in Azië speelt tegen de nummer 4 van Noord- en Centraal-Amerika. De winnaar van Oceanië speelt tegen de nummer 5 van Zuid-Amerika.

Noord/Centraal-Amerika Tegen Azië 1e wedstrijd 2e wedstrijd
Nog niet bekend Australië 6-11 november 14 november
Oceanië Tegen Zuid-Amerika 1e wedstrijd 2e wedstrijd
Nieuw-Zeeland Nog niet bekend 6-11 november 14 november