Azië AFC

** Update **
De kwalificatie van Azië is afgelopen. De nummers 1 en 2 van groep A en B plaatsen zich rechtstreeks voor het WK 2018. Dit zijn Iran en Zuid-Korea uit groep A en Japan en Saoedi-Arabië uit groep B. Er is echter voor één Aziatisch land de mogelijkheid om zich alsnog te plaatsen. De nummers 3 en 4 van elke groep spelen 2 wedstrijden tegen elkaar. De winnaar hiervan speelt in de intercontinentale play-off 2 wedstrijden tegen een land uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika of Oceanië. Syrië en Australië werden allebei 3e in hun groep en moeten nu onderling uitmaken wie naar de intercontinentale play-off gaat. De eerste onderlinge wedstrijd eindigde in 1-1, wat betekent dat de 2e wedstrijd uitermate spannend gaat worden.

Geplaatste landen

 1. Iran
 2. Zuid-Korea
 3. Japan
 4. Saoedi-Arabië

wk-kwalificatie-azië

De AFC is de voetbalbond van het werelddeel Azië. Tijdens de WK 2018 kwalificatie Azië doen 46 landen mee, die samen strijden voor 4 zekere plekken op het WK 2018. Er is nog een 5e plek beschikbaar, maar daar zullen twee intercontinentale play-off wedstrijden voor moeten worden gespeeld tegen een land uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika of Oceanië. Op deze pagina:

 • Hoe zit het kwalificatie systeem in Azië eruit?
 • De huidige stand van de kwalificatie in Azië voor het WK 2018
 • Welke landen hebben zich voor de 4 voorgaanda WK edities weten te plaats?
 • Samenvattingen
 • Programma

Hoe zit het kwalificatie systeem in Azië voor het WK 2018 in Rusland in elkaar?

 • In ronde 1 spelen de 12 laagst geplaatste Aziatische landen door middel van play-offs tegen elkaar. De winnaars van deze 6 wedstrijden gaan door naar ronde 2.
 • In ronde 2 spelen 40 landen in 8 groepen van 5 landen in een competitie tegen elkaar. De winnaars van elke groep gaan door naar ronde 3. De 8 nummers 2 spelen door middel van play-offs tegen elkaar voor 4 plekken in ronde 3.
 • In ronde 3 spelen de overgebleven landen in 2 groepen van 6 om vier tickets naar Rusland. De nummers 1 en 2 van elke poule kwalificeren zich rechtsstreek voor het WK 2018. De nummers 3 spelen een heen en terug wedstrijd. De winnaar hiervan doet mee aan de intercontinentale play-offs tegen gekwalificeerden uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Oceanië.

Stand WK 2018 kwalificatie Azië (Ronde 3)

Op dit moment bevindt de kwalificatie voor Azië voor het WK 2018 in Rusland in ronde 3. Deze ronde loopt van augustus 2016 tot en met september 2017. De eerste 2 landen in elke groep plaatsen zich rechtsstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De nummers 3 spelen in oktober 2017 onderling tegen elkaar. Het land dat in 2 wedstrijden het beste is speelt vervolgens 2 wedstrijden tegen een land uit Oceanië, Zuid-Amerika of Noord-Amerika. De winnaar hiervan plaatst zich alsnog voor het WK 2018 in Rusland.

Groep A

Groep B

Welke landen in Azië hebben zich voor de voorgaande vier WK’s weten te kwalificeren?

 • WK 2014: Iran, Japan, Zuid-Korea en Australië
 • WK 2010: Noord-Korea, Japan, Zuid-Korea en Australië
 • WK 2006: Iran, Zuid-Korea, Japan en Saoedi-Arabië
 • WK 2002: Saoedi-Arabië en China

Samenvattingen kwalificatie wedstrijden Azië