Zuid-Amerika CONMEBOL

** Update **
Voor Zuid-Amerika zijn 4 directe plekken beschikbaar. De eerste 4 landen op de eindranglijst plaatsen zich rechtstreeks voor het WK 2018. De nummer 5 speelt een intercontinentale play-off wedstrijd tegen een land uit Azië, Noord-Amerika of Oceanië.

Gekwalificeerde landen

1 van de 4 plaatsen met nog 1 wedstrijd te gaan.

 1. Brazilië

Stand WK 2018 kwalificatie Zuid-Amerika

wk-kwalificatie-zuid-amerikaDe CONMEBOL is de voetbalbond van het werelddeel Zuid-Amerika. Tijdens de kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland strijden 10 landen voor een plek op het WK 2018. Er is eventueel nog een 5e plek beschikbaar voor de nummer 5 uit Zuid-Amerika. Deze moet dan in een intercontinentale play-off wedstrijd tegen een land uit Azië, Noord-Amerika of Oceanië. Wint het land deze play-off wedstrijd, dan is zij ook geplaatst voor het WK 2018. Op deze pagina:

 • Achtergrond informatie over Zuid-Amerika en de CONMEBOL
 • De FIFA ranking van de landen die meedoen aan de kwalificatie vóór de start van de kwalificatie
 • Welke landen hebben zich voor de 4 voorgaande WK edities weten te plaats?
 • De huidige stand
 • Programma
 • Samenvattingen

Omdat er maar 10 landen meedoen aan de kwalificatie van Zuid-Amerika is er maar 1 ronde. De ronde wordt in een competitieverband gespeeld waarbij iedereen 2 keer tegen elkaar speelt. De eerste 4 plaatsen zich rechtsstreeks voor het WK 2018, de nummer 5 speelt 2 play-off wedstrijden tegen een land uit Azië, Noord-Amerika of Oceanië.

De grens van de CONMEBOL eindigt bij Colombia. Panama, dat naast Colombia ligt, behoort tot Midden-Amerika. Midden-Amerika is aangesloten bij de CONCACAF, waartoe ook Noord-Amerika behoort. Daarnaast doen ook Suriname, Frans-Guyana en Guyana niet mee aan de kwalificatie van Zuid-Amerika, ook al liggen deze landen geografisch gezien wel in Zuid-Amerika. Suriname, Frans-Guyana en Guyana zijn lid van de CONCACAF om historische, culturele en sportieve redenen.

Anders dan bij de kwalificatie voor het WK, doen er tijdens de 3 andere grote toernooien van de CONMEBOL wel landen en clubs mee die eigenlijk lid zijn van de CONCACAF.

 • Copa Sudamericana (equivalent van de Europa League)
  Hierbij doen niet alleen clubs mee uit landen die lid zijn van de CONMEBOL, maar ook clubs uit landen die lid zijn van de CONCACAF. Deze clubs worden door de CONMEBOL uitgenodigd. In 2006 won Pachuca uit Mexico als eerste club buiten de CONMEBOL het toernooi.
 • Copa Libertadores (equivalent van de Champions League)
  Hierbij doen niet alleen clubs mee uit landen die lid zijn van de CONMEBOL, maar sinds 1998 ook clubs uit Mexico, dat lid is van de CONCACAF.
 • Copa América (equivalent van het Europees kampioenschap)
  Begonnen in 1916 en Uruguay (16 keer) als het land met de meeste titels. Sinds 1993 doen alle 10 landen van de CONMEBOL mee, aangevuld met 2 gastlanden. Dit zijn voornamelijk landen die lid zijn van de CONCACAF, maar in 1999 deed zelfs Japan mee.
FIFA ranking van de landen vóór de start van de kwalificatie voor het WK 2018
Land FIFA ranking vóór de WK 2018 kwalificatie
Argentinië 1
Colombia 5
Brazilië 7
Chili 9
Uruguay 20
Ecuador  31
Peru  50
Paraguay  61
Bolivia  67
Venezuela  69

De landen die zich via de kwalificatie wisten te plaatsen voor de 4 voorgaande WK’s

2014: Argentinië, Colombia, Chili, Equador en Uruguay (als nummer 5); (Brazilië was als gastland automatisch geplaatst)
2010: Brazilië, Paraguay, Chili, Argentinië en Uruguay (als nummer 5);
2006: Brazilië. Argentinië, Ecuador, Paraguay;
2002: Argentinië, Ecuador, Brazilië, Paraguay en Uruguay (als nummer 5)

 

Topscorers WK 2018 kwalificatie Zuid-Amerika