Jekaterinenburg

Jekaterinenburg is met 1,3 miljoen inwoners de op 4 na grootste stad van Rusland. De stad ligt officieel in het Aziatische deel van Rusland, maar de stad profileert zichzelf als Europese stad en op de grens van Europa met Azië te liggen. Deze bewering zie je ook terug in bezienswaardigheden.Oud Sovjetleider Chroesjtsjov pleitte er zelfs voor om Jekaterinenburg te benoemen als hoofdstad gezien haar meer centrale ligging in Rusland. Vrijwel onbekend is het feit dat Jekaterinenburg zich door een architect en mijnbouwingenieur van Nederlands/Duitse afkomst zich heeft weten te ontwikkelen tot stad zoals zij nu is.

Korte geschiedenis

Op de plek waar nu Jekaterinenburg ligt werd in 1672 voor het eerst een nederzetting gesticht door oudgelovigen. Dit waren traditionele christelijke groeperingen die los kwamen te staan van de Russisch-orthodoxe staatskerk. Rond 1720 werd Georg Wilhelm de Gennin, een architect en mijnbouwingenieur van Nederduitse afkomst, door tsaar Peter de Grote naar het gebied gestuurd. Daar bevond zich een kopersmelterij en hij kreeg de opdracht om deze plek door te lichten en aanbevelingen toe doen. De Gennin concludeerde dat de plek veel potentie had en gaf de tsaar de aanbeveling om er een stad te bouwen. De Tsaar vernoemde de plaats naar zijn vrouw Catharina. De stad werd opgebouwd met voorbeelden uit Duitse, Nederlandse en Franse verdedigingswerken. Om De Gennin te eren werd -burg toegevoegd aan de plaatsnaam, in plaats van het Russische ‘grad’ of ‘grod’.

Na de Russische Revolutie werd de gevallen tsaar Nicolaas II naar Jekaterinenburg verbannen en uiteindelijk ook hier geëxecuteerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de kunstschatten van de Hermitage in Sint-Petersburg naar Jekaterinenburg gebracht. Daarnaast werden ook de vele fabrieken en onderzoekscentra uit het Europese deel van Rusland hier naartoe gebracht. Hierdoor werd Jekaterinenburg in één klap een belangrijk centrum voor de Russische defensie-industrie. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat Jekaterinenburg tijdens de Koude Oorlog een verboden stad was.

Na de Sovjet-Unie ondervond Jekaterinenburg veel problemen. De stad werd in het begin van de jaren ‘90 opschrikt door een keiharde bendeoorlog binnen de lokale Russische maffia. In die tijd stond Jekaterinenburg bekend als de criminele hoofdstad van Rusland. De maffia is nog steeds aanwezig in Jekaterinenburg, maar daar merk je als buitenstaander niet veel meer van, behalve dan de graven van de leden die het niet overleefd hebben. Deze graven met levensgrote portretten is inmiddels een toeristische attractie.

Klimaat

Jekaterinenburg kent een landklimaat met lange, koude winters en korte, warme zomers. De gemiddelde temperatuur in juni en juli ligt rond de 25 graden.

Bereikbaarheid

Jekaterinenburg is een belangrijk transportknooppunt. Bijna alles wat van Europees Rusland naar Aziatisch Rusland gaat, gaat langs Jekaterinenburg.

Auto
Jekaterinenburg ligt ver van Moskou. Mocht je met de auto van Moskou naar Jekaterinenburg willen rijden dan ben je zeker een dag onderweg. Tijdens de 1800 kilometer lange tocht rijd je dan langs Nizjni Novgorod en Kazan. Vanaf Kazan en Samara is het ongeveer 14 uur rijden.

Trein
Jekaterinenburg is een belangrijke spoorwegknooppunt. Het is namelijk onderdeel van de Trans-Siberische spoorlijn. Zodoende heeft Jekateringenburg met bijna alle belangrijke Russische steden een treinverbinding. Kijk voor meer informatie op de website van Russian Railways.

Vliegtuig
Jekaterinenburg heeft met Luchthaven Koltsovo (Yekaterinenburg Airport) een internationale luchthaven. Het vliegveld ligt op zo’n 16 kilometer ten zuidoosten van de stad en heeft veel internationale verbindingen met onder andere Parijs en München. Binnenlands is de stad met alle grote steden verbonden.

Tijdens het WK 2018 worden de wedstrijden gespeeld in het Central (Ekateringenburg) stadion. Hier worden 4 groepswedstrijden gespeeld.