Kaliningrad

Kaliningrad is een stad in de gelijknamige oblast Kaliningrad. Tot 1946 hoorde dit gedeelte van Rusland bij Duitsland en heette de stad Köningsberg. De stad telt tegenwoordig rond de 430.000 inwoners en is daarmee geen grote stad voor Russische begrippen. Sinds de toetreding van Polen en Litouwen tot de Europese Unie is de oblast Kaliningrad een enclave binnen de EU.

kaliningrad

Korte geschiedenis

Kaliningrad kent een lange Duitse geschiedenis. De stad werd rond 1257 gesticht als burcht van de ridders van de Duitse Orde. In de jaren die volgden vestigden zich steeds meer Duitse kolonisten. Rond het jaar 1525 werd de stad residentie van het hertogdom Pruisen. Het Duitse Keizerrijk zorgde in de 19e eeuw ervoor dat de stad aanzienlijk werd vergroot als belangrijk oostelijk bastion. De stad telde toen ongeveer 50.000 inwoners. Het was toentertijd de tweede grootste stad van het Keizerrijk Duitsland, na Berlijn met respectievelijk 170.000 inwoners.

Na de Eerste Wereldoorlog moest het verslagen Duitsland een flink stuk van haar land afstaan het toen heropgerichte Polen. West-Pruisen werd aan Polen gegeven, maar Oost-Pruisen mocht bij Duitsland horen. Hierdoor was de stad afgesneden van Duitsland. Polen trachtte door een vijandige politiek de Duitse enclave te isoleren en uiteindelijk te annexeren. Duitsland probeerde dit te voorkomen door omvangrijke subsidies. Het inwoneraantal had toen een aantal van 372.000 bereikt. De stad werd tijdens de economische crisis van de jaren ’30 ontzettend hard getroffen, meer nog dan de rest van Duitsland. Mede hierdoor stemden de inwoners van de stad al vroeg in meerderheid op Hitlers partij en was daardoor een van eerste bolwerken van de nazi’s.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad lang ontzien, maar kreeg het in augustus 1944 dan toch een Brits-Amerikaans bombardement te verduren. De stad werd door Hitler als vestingstad die tot elke prijs verdedigd moest worden. Dit gebeurde ook, maar op 9 april 1945 moest de laatste Duitse bevelhebber Otto Lasch zich toch overgegeven. De commandobunker van Otto Lasch kan men tegenwoordig bezoeken in het centrum van Kaliningrad. Rusland annexeerde de stad en vernoemde het naar de communistenleider Michail Kalinin.

Bereikbaarheid

Kaliningrad is zo’n 1400 kilometer rijden vanaf Amsterdam. Met Khrabrovo Airport heeft Kaliningrad een luchthaven. Verbinding vanaf Europa is moeilijk, want verbindingen zijn vrijwel allemaal binnenlands georiënteerd. Verbinding met Moskou en Sint-Petersburg is erg goed.

Tijdens het WK 2018 zullen de wedstrijden worden gespeeld in het nieuwe Kaliningrad stadion. Hier worden 4 groepswedstrijden gespeeld.