Rostov

Rostov is de hoofdstad van de oblast Rostov en telt iets meer dan 1,1 miljoen inwoners. De stad ligt in het zuiden van Rusland, 120 kilometer van de grens met Oekraïne en is een belangrijke havenstad. Rostov ligt aan de monding waar de rivier de Don uitloopt in de Zee van Azov, dat weer in verbinding staat met de Zwarte Zee en zo ook met de Middellandse Zee en de grote Oceanen. Doordat de rivier de Don door middel van een kanaal in verbinding staat met de Wolga is Rostov erg belangrijk voor de handel en de scheepvaart.

Korte geschiedenis

Door haar commercieel en strategisch belangrijke ligging is Rostov al sinds de oudheid van strategisch belang. Door de jaren heen was de plek in handen van de Grieken, Turken en Russen. Vanaf 1750 werd op deze plek de vesting Rostov gesticht en als snel verrezen er pakhuizen, een haven, een kazerne en vestingwerken als bescherming tegen Turkse aanvallen. Tsarina vernoemde de vesting naar de heilig verklaarde bisschop Dimitri van Rostov.

Rostov ontwikkelde zich al snel tot belangrijke een belangrijke industriële transportknooppunt voor verbindingen met onder andere de Kaukasus. Rond 1850 telde de stad zo’n 15.000 inwoners, terwijl dat rond 1890 al zo’n 119.000 waren. Tijdens de Russische burgeroorlog (1917 – 1922) werd er hard om deze stad gevochten, maar vanaf 1920 was de stad volledig in handen van de Bolsjewieken. In de Tweede Wereldoorlog was de stad tussen 1942 en 1943 in handen van de Duitsers. Hitler had de aanval op Rusland geopend omdat hij de olie in de Kaukasus nodig had. Om die reden was Rostov een strategisch belangrijke stad voor de transport daarvan. Na de oorlog duurde het nog zo’n 10 jaar om de stad weer op te bouwen.

Bezienswaardigheden

Zo heel veel is er niet te zien in Rostov omdat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest is geweest en het niet een heel spectaculaire geschiedenis kent. Het oudste en opvallendste architectonische gebouw in Rostov is de Maria Geboortekathedraal, gebouwd in 1854. Daarnaast Rostov bekend om haar theaters en kunstmusea.

Klimaat

Rostov kent voor Russische begrippen een zacht klimaat. Doordat het een landklimaat heeft zijn de winters zacht en de zomers lang, zonnig en warm. De gemiddelde temperatuur in juli en augustus ligt op 22°C/23°C.

Bereikbaarheid

Rostov is goed bereikbaar. Veel snelwegen eindigen of passeren Rostov. Vanaf Moskou is het ongeveer 12 uur rijden (1100 kilometer), vanaf Volgograd 6 uur (500 kilometer), vanaf Kazan 19 uur (1500 kilometer), vanaf Samara 16 uur (1300 kilometer), Saransk 13 uur (1100 kilometer) en vanaf Nizjni Novgorod 15 uur (1300 kilometer).

Er is een sneltreinverbinding tussen Moskou en Rostov. Je doet er dan zo’n 3 uur over in plaats van 13 uur. De prijzen zijn niet echt hoog waardoor dit een interessante optie is. Voor kaartjes kun je terecht op de site van Russian Railways. https://www.russianrailways.com/routes/Moscow-Rostov

Acht kilometer ten oosten van Rostov bevindt zich het internationale vliegveld Rostov aan de Don. Buiten het WK 2018 is de vliegveld al voorzien van verbindingen met bijna alle grote steden in Rusland, als ook enkele Europese steden. Tijdens het WK voetbal 2018 zal dit niet anders zijn.

Tijdens het WK 2018 worden de wedstrijden gespeeld in het nieuwe Rostov Arena. Hier worden 4 groepswedstrijden gespeeld.