Samara

Tijdens het WK 2018 is Samara één van de 11 speelsteden. Samara is met 1,8 miljoen inwoners, qua grote de vijfde stad van Rusland. Het is gelegen aan de oever waar de rivier de Samara in de rivier de Wolga stroomt en ligt ongeveer 1000 kilometer met de auto van Moskou. Ten tijde van de Sovjet-Unie heette de stad Koejbysjev, vernoemd naar de militair commandant en politicus Valerian Koejbysjev.

Rond het jaar 1361 werd voor het eerst melding gemaakt van een nederzetting op de plek waar nu Samara ligt. De naam Samara werd voor het eerst gemeld op een Venetiaanse kaart van de Wolga in 1367. Geleidelijk aan werd de nederzetting verder uitgebreid. In 1586 werd op bevel van tsjaar Fjodor I (welke verstandelijk gehandicapt was) een fort gesticht dat liefst 1,7 kilometer land en 350 meter breed was. Vijftig jaar later kreeg de plek meer de uitstraling van een stad en werd het een belangrijke handelstad van handel met het oosten. Rond 1851 werd Samara een provinciehoofdstad en telde het 15.000 inwoners. Tijdens de Russiche revolutie viel Samara niet zomaar in handen van de Bolsjewieken omdat er in Samara en omgeving veel Tsjaar gezinde aanhangers waren. Toen tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitsers de aanval hadden ingezet om de Sovjet-Unie te veroveren, werden op de bevel van Stalin een groot aantal industriële bedrijven uit de frontlinie in het Westen verplaatst naar Samara. Daarnaast werd ook de regering en diplomatieke vertegenwoordigingen naar Samara verplaatst, waardoor Samara tijdelijk de hoofdstad van de Sovjet-Unie was. Voor Staling werd in Samara 37 meter onder de grond een bunker gebouwd. Na de oorlog bleef de stad zich ontwikkelen en groeien en is het heden ten dage een belangrijke industriële stad van Rusland.

Samara ligt op zo’n 15 uur rijden (1100 kilometer) van Moskou. Met de trein is er een directe 14 uur durende verbinding met Moskou. Daarnaast heeft Samara een treinverbinding met Kazan.

Kazan ligt op zo’n 12 uur rijden (900 kilometer) van Moskou. Je rijdt dan langs Nizjni Novgorod. Daarnaast is Kazan eenvoudig te bereiken met de trein van en naar onder andere Moskou, Jekaterinenburg en Nizjni Novgorod. Met de bus is tevens Samara te bereiken. Ongeveer 30 kilometer van Samara bevindt zich de internationale luchthaven Koeroemotsj. De luchthaven heeft verbindingen met Moskou, Sint-Ptersburg, Kazan, Volgograd, Sotsji, Jekaterinenburg en Novgorod.

Tijdens het WK voetbal 2018 worden de wedstrijden gespeeld in de Cosmos Arena. Hier worden 4 groepswedstrijden gespeeld, 1 wedstrijd van de laatste 16 en een kwartfinale.