Saransk

Saransk is één van de 11 speelsteden op het WK 2018 in Rusland. Saransk is de hoofdstad van de Russische autonome deelrepubliek Mordovië. Mordavië ligt tussen Moskou en de rivier de Wolga en Samara. Saransk heeft ongeveer 300.000 inwoners.

De eerste tekenen van een stad vond plaats in 1641 toen er een fort werd gesticht als bescherming voor de zuidoostgrens van Rusland. Een eeuw later verloor de stad haar militaire waarde en veranderde Saransk in een handels- en industriestad. Pas in 1893 had de stad een spoorverbinding met Moskou en Kazan. De binnenstad van Saransk herbergt enkele mooie Mordwiense gebouwen, zoals de Kathedraal van St. Theodore Ushakov. Tegenwoordig woont de Franse acteur Gérard Depardieu, bekend als Obilex, in Saransk, sinds hij in 2013 Russisch staatsburger werd.

Saranks ligt op ongeveer 10 uur rijden (700 kilometer) van Moskou, 6 uur rijden (450 kilometer) van Kazan en ongeveer 7 uur rijden (550 kilometer) van Samara. Met de trein zijn er goede verbindingen met Moskou, Kazan en Samara en Nizjni Novgorod. Op 7 kilometer van Saransk ligt de kleine internationale luchthaven Saransk Airport. Er is eigenlijk alleen een goede verbinding met Moskou.

Tijdens het WK voetbal 2018 worden de wedstrijden gespeeld in de Mordovia Arena. Hier worden alleen 4 groepswedstrijden gespeeld.