Sotsji

Sotsji is een plaats in het zuiden van Rusland, dichtbij de grens met Georgië en onderdeel van de kraj Krasnodar. Een kraj is eigenlijk hetzelfde als een oblast, maar het verschil zit het in de grote en bevolkingsdichtheid. Sotsji heeft ongeveer 340.000 inwoners en is een van de belangrijkste Russische badplaatsen. Met een lengte van bijna 150 kilometer is Sotsji één van de langste steden van Rusland. Belangrijk om te weten is dat Sotsji is ingedeeld in 4 districten, die ver uit elkaar liggen en waardoor de stad zo’n enorme lengte heeft. Sotsji heeft bekendheid gekregen doordat hier in 2014 de Olympische Winterspelen werden gehouden, wat eigenlijk raar is omdat Sotsji een subtropisch klimaat heeft. Sinds 2014 wordt er jaarlijks een Formule 1 wedstrijd gehouden. De Engelse naam voor Sotsji is Sochi.

sotsji

Korte geschiedenis

Al ver voor de jaartelling werd de plek waar nu Sotsji ligt bewoond door de mens, dit valt te zien aan de vele ruïnes, hunebedden en grafheuvels. De stad dankt haar naam aan de Byzantijnse historicus Procopius van Cesarea, die de stam die rond Sotsji leefde de Satsjami noemde. Satsjami veranderde langzaamaan in Sotsji. Lange tijd was het gebied rondom Sotsji onder controle van het Ottomaanse Rijk. Tijdens de Russisch-Turkse oorlog van 1828-1829 verloor het Ottomaanse Rijk veel grondgebied aan Rusland, waaronder het gebied rondom Sotsji. Vanaf 1829 is het gebied rondom Sotsji dus Russisch. Om de dreiging vanuit de Zwarte Zee een halt toe te roepen werden er enkele forten gebouwd, waaronder Fort Adler en Fort Alexandrië. Het huidige Sotsji werd gesticht als Fort Alexandrië in 1838. Vanaf de Sovjet tijd ontwikkelde Sotsji zich als kuur- en vakantieoord. Jozef Stalin had hier bijvoorbeeld zijn favoriete dacha (buitenhuis). Ondanks dat Sotsji één van de belangrijkste badplaatsen van Rusland is, ging het aantal toeristen omlaag. De meeste Russen kozen toch voor een zomervakantie aan de kust van Turkije of Georgië. Om hier verandering in te brengen heeft Vladimir Poetin besloten om te investeren in Sotsji, wat onder andere resulteerde in de Winterspelen van 2014 en een jaarlijkse Formule 1 wedstrijd.

Lengte van de stad Sotsji

Wanneer men spreek over Sotsji wordt eigenlijk Groot-Sotsji bedoelt. De stad is verdeeld in 4 bestuurlijke districten die samen Groot-Sotsji vormen, vandaar dat de stad een lengte van maar liefst 130 kilometer beslaat. De vier districten zijn Tsentralny, Chostinski, Lazarevski en Adlerski. Tsentralny is de eigenlijke plaats Sotsji en in het district Adlerski staat het Olympisch Stadion Fisht en het vliegveld. Op de foto hieronder is duidelijk te zien welke enorme lengte de stad overbrugt.

groot-sotsji

Klimaat

Sotsji kent een gematigd subtropisch klimaat met korte zachte winters, waarbij de temperatuur niet lager komt dan 10°C, en lange warme zomers. De gemiddelde temperatuur in juni en juli ligt rond de 25°C.

Bereikbaarheid


Auto

Sotsji ligt ver van Moskou. Mocht je met de auto van Moskou naar Sotsji willen rijden dan ben je 21 uur onderweg (1600 kilometer). Vanaf Rostov is het 8 uur rijden (550 kilometer) en vanaf Volgograd zit je 15 uur in de auto (980 kilometer). Bij alle andere plaatsen zit je meer dan 24 uur in de auto.

Trein
Er zijn twee grote treinstations vanwaar alle treinen zeker vertrekken. Er is er 1 in het Adlerski district en het Tsentralny district. Sommige treinen maken nog enkele korte stops bij kleine treinstations in de andere districten. Sotsji heeft met veel andere Russische steden een treinverbinding.

Moskou Normale trein 24 uur en sneltrein 15 uur
Nizjni Novgorod 40 uur
Rostov 8 tot 12 uur
Kaliningrad 64 uur
Sint-Petersburg 40 tot 49 uur
Kazan 49 uur
Samara 43 uur

Vliegtuig
Sotsji heeft in het Adlerski district een internationaal luchthaven. Deze is voor de Winterspelen in 2014 helemaal gerenoveerd en uitgebreid. Buiten het WK 2018 heeft de stad internationale vliegverbindingen met onder andere Wenen en Istanbul en heeft Sotsji met bijna alle grote Russische steden een verbinding. Vanaf Moskou is het 2 uur vliegen naar Sotsji. Tijdens het WK 2018 zullen waarschijnlijk alle steden met het vliegtuig bereikbaar zijn.


Tijdens het WK 2018 worden de wedstrijden gespeeld in het Fisht Olympisch stadion. Hier worden 4 groepswedstrijden gespeeld, 1 laatste 16 wedstrijd en 1 kwartfinale wedstrijd.