Volgograd

Volgograd is de hoofdstad van de oblast Volgograd en telt iets meer dan 1 miljoen inwoners. Wat niet veel mensen weten is dat Volgograd het vroegere Stalingrad was, waar de Sovjets in 1943 de beslissende slag om Stalingrad hadden gewonnen en waardoor de Duitsers voor het eerst in de Tweede Wereldoorlog in de verdediging moesten. Volgograd ligt aan de rivier de Volga, waar de stad haar naam ook aan dankt. De rivier de Volga is de langste rivier van Europa. Volgograd is daarnaast de op 1 na langste stad van Europa, na Sotsji. Mocht je van Noord naar Zuid willen rijden dan ben je 100 kilometer onderweg.

Korte geschiedenis Volgograd

Eerste geschreven tekenen van leven op de plek waar nu Volgograd ligt dateert van omstreeks 1589 toen een fort werd gebouwd om de instabiele zuidelijke grens van het Tsaardom Rusland te verstevigen. Tsaritsyn toen geheten bleef lang een fort en had bijvoorbeeld rond 1720 nog maar een kleine 400 inwoners. Dit veranderde pas vanaf 1800 toen het bevolkingsaantal snel groeide van rond de 3.000 inwoners tot 84.000 in 1900. Tijdens de Russische Burgeroorlog werd er hard gevochten om Tsaritsyn, maar bleef het op een paar maanden na steeds onder controle van de Bolsjewieken. Volgens de Sovjet legende werd de stad op heroïsche wijze verdedigt door de lokale voorzitter van het militair comité Joseph Stalin. Om hem te eren werd de stad in 1925 omgedoopt in Stalingrad. De stad kende in de volgende 15 jaar een sterke industriële ontwikkeling. In 1942 werd de stad het decor van een van de bekendste slagen in de Tweede Wereldoorlog. Historici schatten dat er tijdens de slag om Stalingrad maar liefst tussen de 1,2 en 1,8 miljoen slachtoffers zijn gevallen, waarmee het een van de grootste slagen van de geschiedenis is. Stalins opvolger Nikita Chroesjtsjov wilde Stalin snel doen vergeten vanwege zijn schrikbewind. Als onderdeel van de Destalinisatie werd de stad in 1961 hernoemd naar Volgograd.

Bezienswaardigheden Volgograd

Vanzelfsprekend is er veel te zien over de slag om Stalingrad. Een bekend voorbeeld is het Pavlov Huis. Tijdens de slag werd dit gebouw heldhaftig verdedigt onder leiding van Yakov Pavlov. Tegenwoordig is het gebouw herbouwd waarbij de oostelijke buitenmuur nog in originele staat verkeert. Het gebouw speelt ook een rol in het spel Call of Duty. Daarnaast is op de Mamayev Kurgan heuvel het immense The Motherland Calls standbeeld gebouwd, welke 2 keer groter is dan het Vrijheidsbeeld. Daarnaast is het bijvoorbeeld mogelijk om naast originele voorwerpen uit de slag om Stalingrad in het Panorama Museum het originele geweer van de wereldberoemde Vasily Zaytsev te zien. Deze scherpschutter is onder andere bekend geworden door de film Enemy at the Gates.

Bereikbaarheid Volgograd

Volgograd ligt op ongeveer 12 tot 13 uur rijden van Moskou (1000 kilometer), 14 uur van Kazan (1100 kilometer), 9 uur van Saransk (700 kilometer), 11 uur van Samara (800 kilometer), 13 uur van Nizjni Novgorod (1000 kilometer), 6 uur van Rostov (500 kilometer) en 14 uur van Sotsji (1000 kilometer).

Dagelijks gaan er twee treinen van Moskou naar Volgograd waar je ongeveer 24 uur over doet. De prijzen variëren van rond de €190 voor de 1e klas en €50 voor de 3e klas. Kijk voor meer informatie op Russian Railways.

Ongeveer 15 kilometer Noord-West van Volgograd ligt het Volgograd International Airport. Tijdens het WK 2018 zullen hier voldoende verbindingen zijn tussen alle speelsteden.


Tijdens het WK 2018 worden de wedstrijden gespeeld in het nieuwe Volgograd Arena. Hier worden 4 groepswedstrijden gespeeld.